![](/media/lib/30/ziarna-kawy-4ee252908b7deb5c166d6e2e24179565.jpg)
Pij kawę, będziesz wytrzymalszy
12 listopada 2008, 17:19Czy kofeina spożywana po wysiłku pomaga zregenerować energię? Australijscy naukowcy zadali sobie to pytanie i mają dla nas dobrą wiadomość: to działa!
![](/media/lib/38/muskulatura-7c00122db721c58d972fb8aa5983329a.jpg)
Ile białka potrzebują twoje mięśnie?
29 października 2009, 08:38Ile białek należy przyjmować, by osiągnąć optymalny przyrost tkanki mięśniowej?
![](/media/lib/32/miesnie-3d3f30bb840a0815abb2213b73ec6d78.jpg)
Więcej mięśni, mniejsze ryzyko cukrzycy typu 2.
28 lipca 2011, 13:16Im większa masa mięśniowa, tym mniejsze ryzyko insulinooporności – twierdzi dr Preethi Srikanthan z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Los Angeles.
![](/media/lib/137/n-koshik-a7da10edfe89935466b6cf790968771d.jpg)
Słoń, który mówi
2 listopada 2012, 17:56W Everland Zoo w Korei Południowej żyje słoń, który usiłuje naśladować... ludzką mowę. Ssaki potrafiące tego dokonać są prawdziwą rzadkością, gdyż nie mają wystarczająco rozwiniętych mechanizmów kontroli organów służących do artykulacji ludzkiej mowy
![](/media/lib/222/n-gorny-kiel-97c35fac3877efcb3a1f138451e6b8e6.jpg)
Kot szablastozębny opóźniony w stosunku do lwa
3 lipca 2015, 09:55Stałe kły machajrodona Smilodon fatalis, kota szablastozębnego, który pojawił się w Ameryce Północnej 1,6 mln lat temu, stosunkowo późno osiągały swe ostateczne rozmiary. Zwierzę dysponowało w pełni rozwiniętym narzędziem myśliwskim dopiero w wieku 3-3,5 roku.
![](/media/lib/283/n-mysz-z-jedzeniem-0c8c2ad228ffad0310a064fa34c4639b.jpg)
Bez pewnego enzymu z tkanki tłuszczowej myszy pozostają szczupłe na burgerowej diecie
4 maja 2018, 11:19Analizując mechanizmy molekularne leżące u podłoża otyłości, naukowcy z Uniwersytetu Kopenhaskiego odkryli, że jeśli z tkanki tłuszczowej myszy usunie się genetycznie enzym NAMPT, nawet na bardzo tłustej diecie gryzonie stają się całkowicie oporne na rozwój nadwagi czy otyłości.
![](/media/lib/162/n-wilk-29f9012193dab565ba4a0d30aab24b08.jpg)
Europejscy łowcy epoki lodowcowej jadali mięso wilków
21 maja 2020, 07:55Mieszkańcy Europy żyjący w epoce lodowcowej – ok. 30 tys. lat temu – jadali mięso wilków. Dowody takiej praktyki odkryli w Czechach polscy archeozoolodzy. Do tej pory dominował pogląd, że m.in. ze względu na smak mięsa, z drapieżników tych pozyskiwano głównie skóry.
Kawa najlepsza na zakwasy
10 stycznia 2007, 13:48Umiarkowane dawki kofeiny, odpowiednik zawartości dwóch kubków czarnego naparu, pomagają w walce z bólem mięśni po ćwiczeniach. Odkrycie ma największe znaczenie dla nowicjuszy, którzy często cierpią na zakwasy i pozwoli im przeżyć trudny pierwszy tydzień — uważa Victor Maridakis z University of Georgia.
![Waran z Komodo](/media/lib/26/1208786012_138684-906483a1cf24ba997973dd34d5c1e363.jpeg)
Waran gryzie słabiej od kota
21 kwietnia 2008, 13:52Największa jaszczurka świata, waran z Komodo (Varanus komodoensis), cieszy się złą sławą. Opowiada się o zagrożeniach związanych z jej ugryzieniem, ale niebezpieczeństwo wiąże się raczej z działaniem bakterii ze śliny gada, a nie z siłą samego ukąszenia. Okazuje się bowiem, że olbrzym gryzie słabiej od domowego kota...
![](/media/lib/46/kleszcz-c87bb1abfa510852bb908eb66a60dc0f.jpg)
Kleszczowy lek na miastenię
26 marca 2009, 12:52Białko ze śliny kleszcza może stanowić lek na miastenię – chorobę autoimmunologiczną, która charakteryzuje się osłabieniem i męczliwością mięśni szkieletowych (Annals of Neurology).